Juletræet
Traditionen med at have et juletræ i stuen, enten på et bord eller på gulvet, stammer oprindeligt fra Tyskland. Allerede omkring 100 år før det blev en tradition i Danmark omkring 1800-tallet, var denne skik udbredt blandt borgerskabet i København.
Det var først omkring år 1900, at juletræet blev en almindelig tradition i alle danske hjem 🇩🇰.
På dette tidspunkt begyndte vi i Danmark at sætte juletræ op og dekorere det med udklippet glanspapir, dannebrogflag, spiselige julefigurer, julehjerter og stearinlys i røde og hvide farver. Gaverne blev ofte placeret under juletræet 🎁.
Grantræet blev typisk fældet i nærliggende skove eller plantager med grantræer. Det første dokumenterede tændte juletræ kan spores tilbage til 1808, da grevinde Holstein tændte et juletræ på godset Holsteinborg på Sjælland.
Gamle traditioner
Efterfølgende blev det at tænde juletræet en udbredt skik i hele landet. Det første dokumenterede tændte juletræ i København stammer fra 1811, og i Kolding blev det tændt første gang i 1822.
Det første udendørs tændte juletræ blev set i København i 1914 🎄.
I dag er det stadig en vedholdende tradition at tænde juletræet. Det er nu dekoreret med lys i forskellige farver og glitter. Dog er der stadig nogle, der holder fast i de klassiske rød-hvide farver.
Normalt pyntes juletræet ikke før den 23. eller 24. december. Nogle pynter det tidligere, andre senere, afhængigt af individuelle juletraditioner.
Der eksisterer en dedikeret julesang om juletræet, som flittigt bliver sunget hvert år på juleaften.
Fæld selv juletræer
I dag købes selve juletræet ofte fra juletræskræmmere i gågaden eller andre steder med mange mennesker.
Der findes også steder, hvor man selv kan fælde (og købe) sit eget juletræ.
For dem med travl hverdag, der ikke ønsker at samle gran op, findes der meget naturtro plastikjuletræer, der kan bruges år efter år sammen med den sædvanlige juleudsmykning.
Mange lader juletræet stå indtil Helligtrekongersdag den 6. januar.